Project uitgelicht: Aluchemie
In deze serie laten we je kennismaken met de uitzonderlijke projecten waar Bekwaam Interim Management een belangrijke bijdrage aan levert. Duik in de wereld van unieke uitdagingen, vooruitstrevende innovaties en indrukwekkende succesverhalen waar onze professionals een cruciale rol in spelen. Sluit je bij ons aan en grijp de kans om via Bekwaam te werken aan projecten die echt het verschil maken.

Project Aluchemie
Een toonbeeld van duurzame sanering en innovatie bij Dura Vermeer Infra Milieu
In de wereld van infrastructuur en milieusanering speelt Dura Vermeer Infra Milieu een voortrekkersrol met projecten die niet alleen technisch uitdagend zijn, maar ook van grote waarde voor de maatschappij en het milieu. Het project Aluchemie staat symbool voor deze inzet, waarbij de grond in Rotterdam waar de voormalige Anode-fabriek op heeft gestaan, een transformatie ondergaat die het gebied niet alleen schoon maar ook klaar voor de toekomst maakt.
Monica Melis, directeur bij Dura Vermeer Infra Milieu, en Marcel Endel, projectmanager, delen hun inzichten en ervaringen bij dit uitdagende project. Hun verhalen werpen licht op de complexiteit en de innovatieve aanpakken die Dura Vermeer hanteert om bij te dragen aan een schonere omgeving in Nederland.

De geschiedenis van Aluchemie
Als de grootste stand-alone anodenfabriek ter wereld, droeg Aluchemie aanzienlijk bij aan de economie van Rotterdam. De fabriek was verantwoordelijk voor de productie van grote hoeveelheden koolstofanoden, essentieel voor de productie van aluminium. Dit zorgde voor directe werkgelegenheid voor meer dan 200 mensen en ondersteunde indirect vele andere banen in de toeleverings- en dienstensector.
De mensen achter het project
De kracht van Dura Vermeer ligt in hun technische kennis en duurzame aanpak, maar ook zeker in de mensen. Marcel benadrukt het belang van nieuwsgierigheid, proactiviteit, en het vermogen om als team te werken en elkaar te ondersteunen. Om mee te draaien in een project als deze moet je niet afwachtend zijn in je rol, maar je rol pakken. "Zet jezelf neer, zet jezelf op de kaart en zorg dat je mensen verrast.”
Het is ook belangrijk dat je weet wat het betekent om bij een aannemer te werken en te weten wat voor belangen daar spelen. Dat is namelijk anders dan bij een opdrachtgever. Een aannemer schakelt snel; korte termijn is volgende week, lange termijn is over drie maanden tot een half jaar. Het tempo ligt dus hoog, daar moet je tegen bestand zijn.
Specialisaties die cruciaal zijn bij het uitvoeren van een ontmantelingsproject van dit formaat, zijn omgevingsmanagement, planningsmanagement, projectbeheersing en risicomanagement. De markt is enorm schaars, dus naast eigen mensen worden zulke rollen ook op een andere manier ingevuld, bijvoorbeeld door de inhuur van professionals. Zo hebben we op project Aluchemie een Manager projectbeheersing zitten die daar via Bekwaam is geplaatst.
Van vervuiling naar verduurzaming
Het terrein van Aluchemie kende een rijke geschiedenis sinds 1964, waarbij de productieprocessen door de jaren heen hebben geleid tot bodemverontreiniging op enkele delen van het terrein. Met de sluiting van de fabriek in 2021 nam Dura Vermeer Infra Milieu de verantwoordelijkheid op zich om deze vervuiling aan te pakken. De productie van anodes heeft effect op de bodemkwaliteit. Op het moment dat de grond wordt doorverkocht, moet die grond worden gesaneerd en schoongemaakt. Monica benadrukt: "We maken elke dag Nederland een stukje schoner, dat is onze purpose."
Uitdagingen en innovatieve oplossingen
De aanpak van Dura Vermeer Infra Milieu kenmerkt zich door een combinatie van traditionele en innovatieve saneringstechnieken. De initiële aannemer startte met de sloop van alle ovens en hallen, een proces dat uiteindelijk bijna een jaar in beslag nam. Deze fase betrof de verwijdering van bovengrondse structuren. De focus van Dura Vermeer Infra Milieu ligt echter op de ondergrondse sloop en sanering, een uitgebreid traject over een gebied van 27 hectare, opgedeeld in verschillende secties om de omvangrijke taak beheersbaar te maken. Met een vastgestelde deadline medio 2025 werken ze gestaag naar voltooiing.
Wat betreft milieusanering benadert Dura Vermeer grondsanering niet alleen op de traditionele manier door simpelweg grond te verwijderen en te vervangen. Ze passen waar nodig ook in situ technieken toe, waarbij verontreinigingen direct in de grond worden behandeld door middel van onder andere verwarming van de bodem. Bovendien richten ze zich op de sanering van ecologische verontreinigingen, zoals de Japanse duizendknoop en de berenklauw, die niet alleen een risico vormen langs wegen, maar dus ook op projectlocaties als deze. Deze invasieve soorten kunnen door hun krachtige wortelgroei zelfs beton doordringen, wat vanzelfsprekend vermeden moet worden.

Bij het verplaatsen en behandelen van verontreinigde grond is advisering een cruciaal onderdeel, omdat de geldende wet- en regelgeving complex zijn. Niet alleen in de bepaling van de bodemsamenstelling en de saneringsmethoden, maar ook in de naleving van de regels bij het transport van de grond. Het op orde houden van de vereiste documentatie is een essentieel onderdeel van het werkproces.
De grond wordt afhankelijk van de verontreiniging gewassen. Het gaat dan naar de reiniging toe waar ze de grond spoelen. Is de grond dusdanig smerig, dan gaat deze naar een thermische reiniging, daar wordt het verbrand. Het principe van thermische grondreiniging berust op het verhitten van de grond tot een zodanige temperatuur dat de binding tussen gronddeeltjes en de verontreinigende stof wordt verbroken en de verontreinigende stof overgaat in dampvorm. De verontreinigde gasfase wordt daarna afgescheiden en behandeld. Wanneer er ook nog zware metalen inzitten, krijg je die er niet uit gestookt door middel van thermische reiniging. In dat geval heb je olie en metalen, en als dat in combinatie te hoog is dan zal die grond naar een stortplaats gebracht moeten worden.
Op 30 juni 2025 moet het project klaar zijn. Om deze reden is besloten om het terrein van het project in 16 deelgebieden op te delen om het saneringsproces te beheren, waarbij elke sectie een aparte beschikking vereist. Een milieukundige partij, voert verdiepende onderzoeken uit en stelt plannen op per deelgebied, welke vervolgens ingediend worden bij het bevoegd gezag voor goedkeuring. Dit proces zorgt ervoor dat specifieke verontreinigingen, zoals die onder ovenvloeren, nauwkeurig worden aangepakt en gesaneerd volgens zowel milieubeheer wetgeving als met oog op mogelijke subsidies.
Marcel benadrukt de complexiteit van het saneringsproces, waarbij diepgaand onderzoek essentieel is voor het bepalen van de omvang van de sanering en de naleving van alle wettelijke vereisten. “Het project staat onder tijdsdruk om de sanering binnen de gestelde deadline te voltooien, waarbij het team voortdurend zoekt naar optimalisatie en versnelling van het proces.”
Circulariteit en duurzaamheid
Duurzaamheid staat centraal in elk aspect van het project. "We moeten voldoen aan alle duurzaamheidseisen. We hebben bij Dura Vermeer dan ook een net zero strategie, wat betekent dat de hoeveelheid broeikasgassen die in de atmosfeer terechtkomt niet mag leiden tot een toename van de concentraties ervan." zegt Monica. Het hergebruik van materialen, de inzet van elektrisch materieel waar mogelijk, en het streven naar een CO2-neutrale uitvoering zijn slechts enkele voorbeelden van deze inzet. Marcel illustreert dit met een praktijkvoorbeeld: "We zijn nu al bezig om de grond uit de markt te halen. Ze graven hier 10 kilometer verderop bijvoorbeeld een gat omdat ze daar een bouwput moeten maken. Die grond voldoet prachtig aan de eisen die wij hebben. Wij laten die grond hierheen komen om dat hier weer toe te passen. Direct uit de put, dus dan hoeft het daar ook niet in opslag en komt het direct hierheen.”
Samenwerking en kennisdeling
Het succes van dergelijke complexe projecten ligt niet alleen bij de inzet van geavanceerde technologieën, maar ook bij de samenwerking tussen verschillende partijen. Overheden, bedrijven en de lokale gemeenschap moeten samenwerken om duurzame oplossingen te vinden en te implementeren. Kennisdeling en transparantie in het proces zijn essentieel om vertrouwen op te bouwen en gezamenlijke doelen te bereiken.
Toekomstvisie
Met een duidelijke groeiambitie voor ogen, zet Dura Vermeer Infra Milieu grote stappen vooruit. De transitie naar een proactieve, datagedreven werkwijze, met de klant centraal, belooft niet alleen succes voor het bedrijf, maar ook voor de maatschappij en het milieu.
Dura Vermeer Infra Milieu was eerst een onderdeel van een andere pilaar binnen Dura Vermeer, daarvan zijn ze losgekoppeld. “Eerst waren we een afdeling, maar nu werden we ineens als bedrijf gepositioneerd. Dat was een uitdaging, hoe ga je dat doen?”, aldus Monica. “We zijn eerst gestart met een analyse van de organisatie. Q1 de organisatie geanalyseerd. Hier kwam uit voort dat we moeten gedragen richting de markt en de klanten”.
Hieruit is het volgende plan ontstaan: proactief, datadriven werken waar de klant centraal staat. Dat zijn de drie pijlers. Door deze andere klantbenadering, maar vooral ook de houding en gedrag, heeft Dura Vermeer Infra Milieu een aantal hele mooie werken weten te scoren en is er een flinke groei bewerkstelligd.
De toekomst van duurzame ontwikkeling en sanering is niet alleen een technische uitdaging maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dura Vermeer bewijst met project Aluchemie dat met de juiste mensen, doorzettingsvermogen, innovatieve aanpakken, en een sterke focus op duurzaamheid en circulariteit, de bouw- en saneringsbranche een sleutelrol kan spelen in het oplossen van milieuproblemen en het bouwen aan een duurzame toekomst. Monica en Marcel, met hun unieke achtergronden en jarenlange ervaring, dragen bij aan het realiseren van een schoner Nederland.
Naar een duurzame toekomst
Project Aluchemie is een krachtig voorbeeld van hoe visie, inzet en samenwerking kunnen leiden tot significante milieuverbeteringen en duurzame ontwikkeling. Het project illustreert de mogelijkheden voor de industrie en de bouwsector om bij te dragen aan een duurzamere wereld.
Dura Vermeer zet zich in voor deze transitie, met een duidelijke focus op het verminderen van CO2-uitstoot, het bevorderen van circulariteit en het streven naar netto nul-emissies. Dit project, en vele anderen, benadrukken het potentieel van de bouw- en saneringssector om een positieve impact te hebben op onze planeet.
Word jij ook enthousiast van een project als deze?
Neem dan contact op met een van onze adviseurs! Zij kijken graag met je verder naar de mogelijkheden.
ContactWil je meer weten of ben je enthousiast geworden?
Neem dan contact met ons op!
.jpg)