Professional uitgelicht: Peter van der Veer

In deze nieuwe blogserie "Professional uitgelicht", richten we de schijnwerpers op de boeiende carrières van zelfstandige professionals binnen ons netwerk. In deze serie ontmoet je inspirerende individuen die met passie en toewijding hun vakgebied hebben vormgegeven. We verkennen niet alleen de inhoud van hun functie, maar ook de essentiële stappen en keuzes die hen hebben begeleid op hun professionele reis.

Peter van der Veer – Omgevingsmanager

Peter van der Veer, 56 jaar oud en vader van een zoon en een dochter, combineert zijn passie voor zeilen met een dynamische carrière. Via Bekwaam werkt hij als omgevingsmanager bij Waternet voor vier dijkversterkingen en daarnaast is hij betrokken bij andere projecten die zich richten op dijkversterking.

De functie van omgevingsmanager, waar Peter al zo'n 12 jaar in werkzaam is, bestaat pas sinds ongeveer 15 jaar. Voorheen waren de taken van omgevingsmanagement verspreid over verschillende functies zoals projectleider en contractmanager, wat resulteerde in een gefragmenteerde aanpak. "De laatste 15 jaar heeft omgevingsmanagement zich echter ontwikkeld tot een erkend en gespecialiseerd vakgebied," vertelt Peter. "De rol is uitgebreid met conditionerende onderzoeken op het gebied van ecologie, milieu, kabels en leidingen, en een breed spectrum aan communicatie met de omgeving."

Van Uitvoerder naar Omgevingsmanager

De weg naar de functie van Omgevingsmanager is voor Peter een organisch proces geweest. Zijn carrière begon op zijn vijftiende in de uitvoering en al snel ontdekte hij zijn ambitie om leiding te geven. Op de dag dat hij zijn rijbewijs haalde liet hij trots weten dat hij zijn rijbewijs had gehaald. “Mijn werkgever reageerde met: 'Dat is mooi, dan ben je vanaf nu voorman”, zegt Peter.

Vanuit daar is hij doorgegroeid, met een brede ervaring – hij komt van oorsprong uit de hovenierswereld. Ook toen al trok hij meer naar de zwaardere projecten, zoals de nieuwbouwprojecten en de grotere projecten. "Destijds vond ik het lastig om te gaan met mensen die sterk gehecht waren aan hun geraniums, een waarde die ik niet echt kon plaatsen. Ik was niet zo sterk in het emotionele aspect," geeft Peter toe. Uiteindelijk maakte hij de overstap naar uitvoerder bij een wegenbouwbedrijf, waardoor hij steeds meer betrokken raakte bij de civiele techniek.

“Naarmate je ouder wordt, verschuift je rol meer naar die van hoofduitvoering en projectleiding, waarbij je takenpakket verandert. Het wordt dan minder belangrijk om zelf diepgaand in de details van de materie te duiken," let Peter uit. Hij heeft bijvoorbeeld zonder enige formele opleiding in betonbouw toch fietstunnels en viaducten gebouwd. "Die staan er vandaag de dag nog steeds," zegt hij met een lach. “Dus ja, ik ben meer gaan sturen op de hoofdlijnen. Dat heb ik al die jaren gedaan, altijd met het idee dat projecten maakbaar en haalbaar moeten zijn, zonder complicaties”.

Peter wil betrokken zijn bij projecten. Of die nu drie maanden of drie tot vier jaar duren, dat maakt hem niet uit, maar na afloop wil hij altijd doorgaan naar een volgend project. "Ik wil niet tot aan mijn pensioen met dezelfde collega's in dezelfde routine blijven hangen. Wat ik echt wil, is de kennis en vaardigheden die ik door de jaren heen heb opgedaan, delen en gebruiken om iets unieks te creëren. Als je continu met dezelfde groep werkt, kom je niet meer voor verrassingen te staan. En ik word juist graag verrast; dat vind ik leuk!"

Een skill die volgens Peter belangrijk is bij een leidinggevende rol, is het denken in oplossingen. Alles kan en er is niets onmogelijk. Wellicht moet er op een creatieve manier naartoe worden gewerkt, maar heb altijd geloof in een oplossing. Ook is het belangrijk om mensen met een goed idee dit ook te laten uitvoeren. Ook vindt Peter het belangrijk duidelijk te zijn in verwachtingen naar collega’s. “Daarnaast beschik ik ook over een zeer brede kennis van alle vakgebieden binnen de civiele techniek. Dat helpt om te begrijpen waar de valkuilen liggen en waarom dingen zijn zoals ze zijn; denk aan wet- en regelgeving, cultuur, beleid. Ik weet meestal goed wat je beter ongemoeid kunt laten en waar je juist wat druk kunt uitoefenen om tussen de regels door toch je doelen te bereiken."

Omdat Peter zijn carrière begon in de uitvoering, weet hij hoe het is om de hele dag fysiek bezig te zijn. Dit stelt hem in staat zich goed in te leven in mensen met diverse functies. Hoewel Peter geen specifieke vooropleiding heeft gevolgd die direct relevant is voor zijn huidige functie, benadrukt hij het nut van trainingen op het gebied van financiën, IPMA C en Prince 2. Deze cursussen heeft hij zelf gevolgd en hij past de geleerde principes dagelijks toe. Bovendien streeft hij ernaar om elk jaar een nieuwe cursus te volgen. Er gaat ook veel energie zitten in het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen, zoals contractvormen en recentelijk de nieuwe omgevingswet. Als zzp'er moet je al deze zaken zelf organiseren, wat de nodige discipline vereist.

De functie van Omgevingsmanager

Vaardigheden die Peter belangrijk vindt voor de functie van Omgevingsmanager zijn onder meer optimistisch zijn, kunnen schakelen tussen operationeel, tactisch en strategisch niveau en kunnen communiceren met gesprekspartners op alle niveaus. "Zorg daarnaast dat je een generalist bent. Je hebt immers te maken met juridische zaken, contractuele zaken, vergunningen en je moet rapporten kunnen lezen van zowel een archeoloog als een ecoloog," zegt Peter. "En het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in je werk, want als je een positieve instelling hebt binnen een project, straal je dat uit en dat helpt in de omgang met welke gesprekspartner dan ook aan tafel."

Een doorsnee werkdag van Peter begint in de auto. Hij werkt door het hele land en streeft ernaar om rond 7 uur 's ochtends bij de opdrachtgever te zijn. "Ik begin met het afhandelen van mijn e-mails, gevolgd door een gesprek met iemand die een rapportage heeft opgeleverd, waarbij ik doorvraag naar de voordelen voor het project. Daarna schrijf ik mijn deel van de managementrapportage voor die maand. Vervolgens ga ik naar buiten om te praten met een ontevreden bewoner of om een bestuurlijk overleg voor te bereiden. Ook ben ik bezig met het opleiden van de jonge honden die met mij meelopen. Elke dag is anders, en dat maakt het werk zo leuk."

De stap naar het zzp-schap

Peter is inmiddels 11 jaar als zzp’er aan het werk. “Zzp’er worden is de beste keus waar ik ooit toe gedwongen ben”, zegt hij. Zijn laatste periode in loondienst was bij een bedrijf dat financieel in zwaar weer verkeerde. Als gevolg daarvan werd in 2013 zijn contract beëindigd op basis van economische redenen. Dit kwam emotioneel hard aan bij Peter; hij was opgeklommen van toezichthouder tot bedrijfsleider en had altijd goede beoordelingen ontvangen, dus het ontslag was een grote klap. “Ik heb twee maanden thuis in een hoekje van de bank gezeten en heel wat tranen gelaten”, zegt Peter. Op dat moment besloot hij dat hij voortaan alleen nog voor zichzelf zou werken en niet meer voor een werkgever.

Toen ging Peter naar de Kamer van Koophandel. "Ik had helemaal niet nagedacht over een bedrijfsnaam. Ik liep de Kamer van Koophandel binnen en moest ter plekke nog een naam verzinnen. Ik richtte me in die tijd op Interim Projectmanagement, en bedacht daarom ‘van der Veer IP’.  Na betaling van €15,- was ik vervolgens de eigenaar van een eigen bedrijf." Tot op de dag van vandaag heeft Peter geen seconde spijt gehad van deze beslissing. Drie dagen na zijn inschrijving kreeg hij al zijn eerste opdracht. "Mijn reputatie is altijd goed geweest en ondertussen werd ik alweer gebeld voor een andere opdracht. En zo is het altijd doorgegaan; ik hoef al jaren geen acquisitie meer te doen." Peter geeft wel als tip mee om in contact te blijven met je netwerk en soms deel te nemen aan projectborrels.

Op de vraag of hij, toen hij net begon als zzp'er, dingen had willen weten die hij nu weet, antwoordt Peter dat hij in plaats van thuis te werken beter een kantoorplek elders had kunnen organiseren. "Wanneer ik diep aan het nadenken ben of lastige telefoontjes moet plegen, begin ik te ijsberen. Mijn partner werd daar helemaal gek van, dus dat had ik beter op een andere plek kunnen doen," geeft hij toe.

De voordelen van samenwerken met Bekwaam

De toegevoegde waarde van samenwerken met een interim bureau zoals Bekwaam, vindt Peter dat je niet zelf achter je facturen aan hoeft die niet op tijd betaald worden. "Ook brengt het je soms bij klanten waar je zelf nog niet aan gedacht had, of waar je zonder een bureau überhaupt niet binnen zou komen," legt hij uit.

Tips voor de startende zzp’er

Als tip voor mensen die overwegen om als zzp'er te starten, zegt Peter: "DOEN! Als je er al over nadenkt, ben je eigenlijk al bijna klaar om de stap te zetten. Zorg wel dat je eerst een paar jaar ervaring opdoet en niet direct na je studie begint." Volgens Peter loop je anders het risico vast te blijven zitten in wat je al kunt, zonder gevraagd te worden voor taken die net buiten je bereik liggen. "Als je wat ouder bent, ben je vaak zekerder van jezelf en vind je manieren om toch aan de verwachtingen te voldoen. Je kunt bijvoorbeeld iemand uit je netwerk vragen om je bij te praten of op andere manieren bijleren. Met de kennis en ervaring van tenminste 70% van de opdracht, kan ik me door de laatste 30% heen bluffen. Als je heel jong bent, kom je wellicht net dat beetje tekort, zeker als je in een IPM-team wilt werken."

Een andere tip van Peter is om een coach te zoeken wanneer je begint als zzp'er. "Zo heb je iemand met wie je kunt sparren, bij wie je je veilig voelt en waarbij je durft uit te spreken over bijvoorbeeld je angsten. Het is heel waardevol om altijd iemand te hebben met wie je kunt praten als je ergens mee zit. Ik heb zelf ook nog steeds een paar mensen om me heen met wie ik in een sociaal veilige omgeving kan sparren."

Ook aan de slag op een mooie opdracht via Bekwaam?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs! We kijken graag met je naar de mogelijkheden.

Neem contact op

Gerelateerd nieuws

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Blijf de baas over je opdracht: hoe je in een veranderende markt kansen creëert

De wereldprimeur van de Energiebank

Ziv Amit: Projectmanager bij de gemeente Den Haag

Wil je meer weten of ben je enthousiast geworden?

Neem dan contact met ons op!