Assetmanagement
Assetmanagement, of letterlijk vertaald 'het beheer van kapitaalgoederen', is een breed begrip. Bekwaam is gespecialiseerd in assetmanagement voor de infrastructuur. Bij assets kun je denken aan systemen zoals bruggen, wegen, sluizen en verkeerscentrales.
Assetmanagement is een methode en geen doel op zich. De werkwijze wordt vastgelegd in een assetmanagementsysteem, zoals de ISO 55000. Als een organisatie assetmanagement goed heeft ingericht is het een heel krachtig middel. Het kan helpen om de organisatiedoelen te bereiken en tegelijk wendbaar te blijven om goed te kunnen reageren op nieuwe kansen of nieuwe risico’s.
Strategisch niveau
De asset owner definieert op strategisch niveau de doelstellingen van de organisatie en binnen welke (financiële) kaders er wordt gewerkt. Deze kaders geven een missie, een visie, doelstellingen en strategie. Welke eisen worden aan de assets gesteld en welke keuzes en scenario’s zijn mogelijk. Dit wordt vastgelegd in een Strategisch Assetmanagementplan (SAMP) met een uitwerking van de tactische en operationele assetmanagementplannen. Hiermee is assetmanagement een krachtig middel en helpt om de gewenste prestaties te bereiken.
Kennis van onze professionals op tactisch niveau
In dit brede, maar tevens zeer specialistische vakgebied, hebben specialisten veel kennis nodig van de infrastructuur. Zij weten op tactisch niveau veel over:
- De kwantiteit en kwaliteit van het areaal.
- De assetmanagementprocessen.
- De programmering van de juiste onderhoudsmaatregelen.
- De toepassing van de beschikbare data.
- De kansen en risico’s binnen het assetmanagement.
- Strategieën in onderhoud, vervanging, sanering of nieuwbouw.
- Het definiëren van de juiste Key Performace Indicators (KPI’s) om de effectiviteit van het assetmanagement te monitoren.
Operationeel niveau
Van de onderhoudsorganisatie en de serviceproviders wordt op operationeel niveau verwacht dat ze “lean en mean” de onderhoudswerkzaamheden uitvoeren en de degeneratie van de assets monitoren en registreren. Het clusteren van informatiestromen tot aan het strategisch niveau geeft informatie over de gewenste functionaliteiten.
De onderhoudsorganisatie neemt de benodigde onderhouds- en beheersmaatregelen die op tactisch niveau bepaald zijn als uitgangspunt. Met de serviceproviders zorgen ze voor de operationele invulling van de gekozen assetmanagement strategie. Hierbij werken ze continu aan het optimaliseren van o.a. voorraadbeheer, procesoptimalisatie, kennisborging & verbetering en veiligheid.
Toch kan het zo zijn dat de assets niet de gewenste prestaties laten zien of de kosten te hoog zijn. Daarom is het belangrijk om hierover continue terugkoppeling te geven op tactisch niveau. Hiermee controleert men of de uitgangspunten juist zijn en worden de onderhoudsstrategie en/of onderhoudsconcepten geoptimaliseerd.
Verschillende functies binnen het assetmanagement
Binnen het assetmanagement zijn veel verschillende functies te vinden. Zowel in de aannemerij als overheid zijn veel rollen voor professionals, zoals:
- Assetmanager
- Adviseur Assetmanagement
- Programmeur Assetmanagement
- Maintenance Engineer
- Maintenance Consultant
- RAMS-specialist
- Proposal Engineer
- Tendermanager
- Coördinator
- Reliability Engineer
- Werkvoorbereider
Meer weten?
Ben je op zoek naar een professional voor jouw project of ben jij juist die professional en wil je meer weten over de opdrachtgevers van Bekwaam? Dan denken we graag met je mee. Neem gemakkelijk contact op met één van de specialisten van Bekwaam!
Actuele vacatures en interim opdrachten
Wil jij aan de slag binnen het assetmanagement? Bekijk dan onze openstaande opdrachten en vacatures!
Wil je meer weten of ben je enthousiast geworden?
Stel al je vragen over de functies, opdrachtgevers of vacatures in het assetmanagement vrijblijvend en gemakkelijk aan Roy. Hij staat voor je klaar!