Engineering

Bekwaam is dé intermediair voor bemiddeling van professionals met kennis van engineering. Zowel voor aannemers, als voor de overheid en utiliteisbouw: wij kunnen je helpen.

Wat verstaan we onder engineering?

Engineering is meer dan alleen berekeningen en tekeningen maken. Het start met het maken van een (schets)ontwerp en een uitgangspunten document. Vanuit dit startpunt worden de eisen en wensen van de opdrachtgever geïntegreerd, de inpasbaarheid getoetst en afwegingen gemaakt. Door weloverwogen keuzes te maken en deze vast te leggen, krijgt het ontwerp steeds meer vorm.

Voor de ontwerpers is het van belang om goed na te denken over alle levensfasen van het ontwerp. Van fabricage, transport, montage tot aan beheer en onderhoud. De ontwerper kan veel invloed uitvoeren om de maakbaarheid en een scherpe LCC (Life Cycle Costing).

Om te controleren of het ontwerp voldoet aan de topeisen en de juiste diepgang heeft, is het belangrijk om het ontwerp te verifiëren en valideren. Het V-model is een proces wat daar uitstekend voor geschikt is. 

Het V-model

Het V-model wordt veel gebruikt om de relatie tussen het Engineeringsproces (linkerkant) en de Verificatie en Validatie (rechterkant), oftewel het testproces,  te visualiseren. Engineering en het testen is opgedeeld in een aantal fasen die elk een aantal vooraf gedefinieerde producten opleveren. Wanneer de producten van een fase zijn opgeleverd, vormen deze de basis voor de volgende fase. Er kan dus niet worden begonnen aan een nieuwe fase wanneer de producten van de vorige fase niet zijn opgeleverd (en goedgekeurd). Dit herhaalt zich voor alle fasen, en met elke nieuwe basis die wordt gevormd groeit het vertrouwen in het systeem.  

Voor elke specificatie- of ontwerpfase aan de linkerzijde van de “V”, is een corresponderende (testsoort) aan de rechterzijde van de “V”. Het V-model is een lineaire methode en wordt altijd in de volgorde uitgevoerd als in de figuur is aangegeven. 

Veelvoorkomende functies binnen de engineering

Bekwaam heeft voor zowel overheidsinstanties en aannemerij regelmatig vacatures of opdrachten open staan binnen engineering op het gebied van Elektrotechniek, Industriele Automatisering, Werktuigbouw en Civiele techniek. Denk hierbij aan functies als: 

 • (Lead) Engineer
 • Systeem Architect
 • Ontwerpleider
 • Systems Engineer
 • Tester en -manager
 • Adviseur Techniek
 • Adviseur Machineveiligheid
 • Projectleider
 • Werkvoorbereider
Vacatures bekijken

De achtergrond van een engineer

Denk je dat een interim opdracht of baan in de engineering iets voor jou is? Dan is het handig als je een technische achtergrond hebt op het gebied van Elektrotechniek, Industriele Automatisering, Werktuigbouw of Civiele techniek. Die achtergrond kan bestaan uit een relevante opleiding, maar ook uit vakgerichte gerichte cursussen en trainingen. Bij Bekwaam kijken we namelijk verder dan enkel je behaalde diploma's. Jouw motivatie, ambities en relevante werkervaring telt absoluut mee! Dus ben je er nog niet helemaal over uit of je geschikt bent voor een rol? Neem dan gewoon contact met ons op en dan brengen we samen jouw kwaliteiten en wensen in kaart. 

Contact opnemen

Onze opdrachtgevers

Bekwaam werkt samen met veel bekende opdrachtgevers aan grote projecten. Voorbeelden van opdrachtgevers in het vakgebied engineering zijn: 

 • Rijkswaterstaat, Provincies, Waterschappen, Havenbedrijven en Gemeentes
 • Ingenieursbureau's
 • Aannemers 
 • Diverse vervoersbedrijven als Prorail, RET en GVB

Geïnteresseerd in een rol binnen engineering?

Bekijk onze vacatures

Vacatures

Bekijk onze interim opdrachten

Interim opdrachten

Wil je meer weten of ben je enthousiast geworden?

Vragen over de functies, opdrachtgevers of vacatures in engineering? Christa staat voor je klaar!